100 de mini-biblioteci pentru creșe și grădinițe de stat

Implică-te azi și salvează educația de mâine!

Dacă iubiți cărțile, lectura, dacă sunteți parte din cei care vor să promoveze și încurajeze cititul, vă așteptăm alături de noi în proiectul “100 de mini-biblioteci”.

Conform unui studiu Eurostat, doar 2,8% dintre romani citesc o carte pe lună, iar datele Institutului Naţional de Cercetare în Cultură spun că un român din cinci nu a citit niciodată o carte.

La 100 de ani de la Marea Unire, ne dorim să celebrăm acest eveniment prin atragerea atenției asupra importanței implicării întregii comunități în creșterea calității educației oferite copiilor noștri. Astfel, în vederea creșterii interesului față de lectură încă de la vârste fragede, Academia Mămicilor și-a propus dotarea a 100 de clase de creșă și grădiniță cu 100 de mini-biblioteci cu enciclopedii și cărți de povești cu conținut educativ adaptate vârstei copiilor.

În vederea realizării acestui proiect, invităm membri comunității locale, dar și companiile să ni se alăture și să contribuie la dotarea cu cărți a unei creșe sau grădinițe de stat, din județul Timiș.

Fii partener al campaniei și ajută-ne să promovăm cărțile în rândul copiilor!

Cum puteți contribui:

    1. Dotează o bibliotecă! Donând direct în cont cu specificația “100 de mini-biblioteci”: Asociatia Academia Mamicilor din Timisoara – Centru de Educatie, Cercetare si Asistenta Sociala, cont RO18BRDE360SV38907053600.
    2. Donează o bibliotecă! Cumpărând cărțile necesare unei mini-biblioteci pentru creșă sau grădiniță, confom listelor atașate: Listă cărți pentru grădinițe sau Listă cărți pentru creșe.  Dacă optați pentru această variantă, vă rugăm să ne informați la adresa de email: contact@academiamamicilor.com

Motivare necesitate proiect:

Situația la nivel de țară:

Potrivit unei cercetări realizate de Centrul de Evaluare şi Analize Educaţionale, 42% din copiii români de 15 ani erau analfabeţi funcţionali în 2016, fapt ce le scade şansele de a se integra pe piaţa muncii şi, în general, de a avea acces la o viaţă decentă. Comparativ, media europeană a analfabetismului funcţional este de 17%. De altfel, în cea mai recentă Strategie Naţională de Apărare a Ţării, domeniul educaţiei a fost inclus printre principalele vulnerabilităţi ale României.

În decursul unui an, doar 2,8% dintre români citesc o carte pe lună, arată un studiu Eurostat, iar datele Institutului Naţional de Cercetare în Cultură spun că un român din cinci nu a citit niciodată o carte.

Investiţia în capitalul uman şi în promovarea lecturii aduce pe termen lung beneficii majore – inclusiv în economie: un studiu efectuat în Olanda a dovedit că fiecare 1 euro investit în promovarea lecturii va aduce un profit de 1,79 euro statului.

Sursa:https://adevarul.ro/news/politica/numai-putem-ultimii-cititori-europa-e-anul-pactului-nationalpentru-carte-1_5aae75cddf52022f75b90950/index.html

Situația locală:

Părinții și educatorii din multe grădinițe și creșe susțin că acestea sunt slab dotate cu cărți, și cele existente sunt de obicei cumpărate de educatoare sau de părinți. Majoritatea cărților prezente conțin povești clasice și in general, copiii nu au acces la ele.

Necesitatea cărților în viața antepreșcolarului și preșcolarului:

Cercetatorii arată că 80% din creier se dezvoltă în primii 6 ani și cititul este unul dintre cele mai bune metode pentru a construi o bază solidă pentru limbaj și dezvoltare cognitivă. De asemenea, obiceiurile sănătoase, se formează în această perioada și rămân impregnate în ființă copilului. Așadar, expunerea celor mici la cărți le crește șansa de a fi cititori mai târziu în viață.

Copiii au nevoie să aibă cărțile la îndemână, la fel ca orice altă jucărie din mediu, ca acestea să fie expuse cu fața spre ei (nu sunt în stare să recunoască o carte după cotor) și să aibă acces la cărți ori de câte ori își doresc, pentru a internaliza că acestea fac parte din viața lor.

Un alt aspect cunoscut, este capacitatea extraordinară de absorbție a informației, fără efort, în perioada copilăriei. Așadar, acum este un moment bun pentru a expune copilul la informație de calitate, adaptată vârstei și nivelului de înțelegere. Astfel, ne propunem să dotăm aceste biblioteci cu enciclopedii și cărți de povești din care cei mici vor învață despre ei, corpul lor, planetă, univers, natură, animale, emoții sau valori.

PARTENERI: