Mania și obsesia dormitului toată noaptea la bebeluș

De cum se naște bebelușul ținta noastră a tuturor este cum să îl facem să doarmă legat cât mai mult și cât mai aproape de “toată noaptea”. Metode de antrenament de somn care mai de care, părinți, rude, medici, prieteni, străini, toți vor să ne doarmă copilul “ca un prunc”.
Pentru că … se pare ca toți bebelușii se trezesc des (excepții în unele afecțiuni medicale). Cu alte cuvinte sunt ”defecți” și jobul nostru e să îi reparăm.
Numai că pornim de la premise greșite. Dacă ne definim corect termenii, ne vom da seama că un bebeluș care se trezește pe timp de noapte să sugă des (cu condiția bifării principiilor de alăptare corecta și eficientă) nu e ”stricat”, e perfect și dacă ceva merge perfect, nu avem ce repara. Imperativele biologice îl determina să se trezească des.
 
Să ne definim termenii
Definiția 1. Dormit toată noaptea pentru un bebeluș = cere să sugă prin faptul ca se foiește și suge în timp ce doarme. Fără contorizări pe ceas. Reprezentarea cea mai clară este în imaginea de mai jos.

Somn bebelus
Foto courtesy : www.inbratelamami.ro

Definiția 2. Se aplică pentru cei mai măricei: 4 ore. De altfel în aceste 4 ore apar în ciclul de somn și foieli (somn superficial) din care bebelușul trece singur din nou în somnul profund.
Aceste 4 ore reprezintă și limita de siguranță pentru un bebe mic, în prima lună de viață sau în alte situații particulare (icter, anemii, prematuritate, Sindrom Down,anomalii orofaciale, frenuri restrictive, disfuncții de supt) peste care dacă cumva trece si nu cere, trebuie trezit.
Dacă ne definim termenii corect, nu vom mai patologiza ceea ce este fiziologic.
Definiția 3 – somnul la adult.
Nu știm cum dormim, pentru că nu am studiat somnologie, nu știm că avem mai multe cicluri de somn, cu alternanțe între somn superficial – somn profund, și că doar NI SE PARE că dormim toată noaptea. Când de fapt nu dormim. Trecerile la adult între fazele dintr-un ciclu sunt mai rapide însă ele există. Cu alte cuvinte dormit 8 ore legate NU EXISTA.
Un aspect important  pe care-l  menționează și colega mea Ștefania Samarghițan, este că bebelușii in burtică au acces nelimitat prin placentă la tot ce au nevoie. E deschis 24/24. Sosesc pe lumea noastră și ce se intâmplă cu ei ? Ii punem la program brusc, încă din maternități. E rigid, neprietenește, crud și chiar periculos ce face societatea cu bebelușii noștri prin mentalitățile pe care le transmite. Cu alte cuvinte vrea să implementeze programul “soldat în scutece”. Program pe care bebelușii nu îl cunosc, ei nu știu să “citeasca” ceasurile de pe telefoanele noastre mobile și nici ceasurile de perete, ei au ceasul biologic.
 
Zicala “doarme ca un prunc”
Cum bine menționa Leo J. Burke: “Oamenii care spun că dorm ca un prunc, clar nu au unul.”

Oamenii care spun că dorm ca un prunc, clar nu au unul
Foto courtesy : www.funny-lover.com

Sau “Am dormit ca un prunc, da. Dar nu inseamnă ceea ce crezi ca inseamnă .” 

Am dormit ca un prunc, da. Dar nu inseamnă ceea ce crezi ca inseamnă
Foto courtesy : www.someecards.com

O varianta mai realistă este cea de mai jos (cum se crede că doarme un adult):

Nu vreau sa dorm ca un bebelus, vreau sa dorm ca sotul meu.
Foto courtesy : www.someecards.com

Adevărata semnificație a zicalei este nu cât de lung și nederanjant PENTRU NOI e somnul unui prunc, ci adevărata semnificație e “atunci când un bebeluș doarme, doarme în pacea și blândețea care vine din modul în care se SIMTE PROTEJAT în brațele noastre, la pieptul nostru, sau lângă noi”.

atunci când un bebeluș doarme, doarme în pacea și blândețea care vine din modul în care se SIMTE PROTEJAT în brațele noastre, la pieptul nostru, sau lângă noi
Foto courtesy: www.pinterest.com

Si dacă ascultăm bebelușul și il tinem lângă noi, iată ce transformare se petrece cu noi :

Having my baby sleep in my arms takes away all of my worries and stresses.
Foto courtesy : www.pinterest.com

În concluzie, dacă nici noi adulții nu dormim legat atâtea ore, e drept și cinstit față de o mică ființă umană să o forțăm la somnuri lungi prin dresaj și păcăleli? Haideți să ne respectăm ca ființe umane și să începem cu cei mai mici, pe care i-am crescut din burtică.
 
Autor articol:
Adina Brănici PhD
Consilier în alăptare

Lasa un comentariu:

*E-mailul tau nu va fi publicat

one × four =